Aanstaande zaterdag, 15 oktober, start opnieuw de Antwerp Race waarbij 225 zeiljachten de Schelde op racen en finishen voor ‘T Zuid.

De Antwerp Race, welke sinds 1988 rond midden oktober wordt gevaren, is dé uitgesproken klassieker in de zeilwereld van de Lage Landen. Het evenement trekt  ervaren wedstrijdzeilers uit België en Nederland aan die in het internationale circuit meedraaien. Het opent eveneens de unieke kans voor honderden gelegenheidszeilracers om de drukbevaren Schelde op te kruisen en te finishen in de schaduw van de kathedraal.

De race wordt gevaren in drie grote categorieën van jachten: in de IRC, in de CR en in de sportbotenklasse.

De IRC is volgens de internationaal geldende tijdcorrectie formule. De CR is de Belgische tijdscorrectie formule, en technisch minder veeleisend dan de IRC. De sportboten zijn eenheidsklassen die niet in de twee voorgaande passen. Iedere categorie is opgedeeld in meerdere subniveaus zodat de boten die technisch het meest aan elkaar gewaagd zijn samen starten. Er zijn acht startgroepen: vier voor Breskens (vanaf 08u25 – afstand 45 zeemijl) en vier voor Terneuzen (vanaf 09u15 – afstand 35 zeemijl).

Antwerp Race - LUUX.be

Toppers om naar uit te kijken
Bij de sportboten starten twee Diam 24 trimarans vanuit Breskens. Deze drieromps zeilboten varen ook de Tour de France à la Voile. De supersnelle zeilmachines doen hier een gooi naar de Line Honours, of de prijs om als allereerste de finish in Antwerpen te halen. Tussen hen beide wordt het ook een match race: een boot-aan-boot wedstrijd met gelijke wapens.

De Royal Belgian Sailing Club (RBSC), die deze boten beheert, peilt hiermee naar het enthousiasme van haar jeugdzeilers.

‘Als dat groot genoeg is gaan we voluit voor een Tour de France à La Voile campagne.’ Zegt RBSC team captain Patrick de Mesmaeker.

Waar kun je de race goed zien
De finishlijn dwars op de Schelde ligt ter hoogte van hoek Fortuinstraat / St. Michielskaai op rechteroever en VVW Schelde / Antwerpen op Linkeroever. De hele Antwerpse Rede vanaf de Scheldebocht aan de Royerssluis en de Palingplaatponton tot het Zuid wordt zaterdag absoluut de drukste zeilplek van de Lage Landen. Er zal vanaf St.-Anneke voor iedere meter worden gevochten. Mocht echter de wind te zwak zijn of uit zuidelijke en/of oostelijke richting komen, wordt de finishlijn stroomafwaarts teruggeschoven. Niet alleen de laatste rakken tot aan de finish, het finishen zelf maar ook het invaren in de jachthaven zullen een ongezien Schelde zeilpektakel opleveren.

Antwerp Race Village
Na de race varen de deelnemers naar Jachthaven Antwerpen Linkeroever aan de Thonetlaan. Hier vangt de Antwerp Racevillage alle fans, talloze supporters en de zeilers op vanaf de middag. De plek bij de jachtclubs en de havensluis biedt een schitterende uitkijk op de vloot, het binnenvaren in de jachthaven en er is plenty te eten en te drinken. Het bemanningsdinner met erna de prijsuitreiking heeft plaats in de nieuwe clubgebouwen van de RYCB.

ANTWERP RACE WEBSITE
Like & Share!