Uit een experiment van Bang en Olufsen met topchef Wout Bru en Felipe Reinoso Carhalho, expert inzake multisensoriele perceptie, blijkt dat kwalitatief geluid onze smaak bevordert en beïnvloedt. Tijdens het experiment werden 4 gerechten telkens 2 keer geproefd onder verschillende geluidsomstandigheden. De deelnemers waren unaniem over de impact van geluid op hun smaakbeleving en stelden vast dat ook muziek de smaakperceptie kan sturen.

Opmerkelijk was het verschil in smaakbeleving wanneer er veel achtergrondgeluid is versus absolute stilte.

De gastronomische beleving van de cheviche van omber vis met zoete aardappel en passievruchten ging voor veel aanwezigen verloren omdat er teveel geluidsprikkels waren. Hetzelfde gerecht eten met oordoppen en in de absolute stilte, zorgde voor een extra dimensie en unieke smaakbeleving”, aldus Wout Bru.

Expert Felipe Reinoso Carvalho toonde verder aan dat muziek onze smaakperceptie ook kan sturen. Een praline van bittere chocolade ging zoet smaken onder invloed van zachte piano muziek. De bittere en harde accenten werden opgemerkt wanneer dezelfde chocolade geproefd werd met dramatische operamuziek op de achtergrond. Felipe Reinoso Carvalho kwam reeds eerder tot dezelfde vaststelling tijdens een vergelijkbaar experiment met chocolade, ‘The Sound of Chocolate’ in het kader van het initiatief Make.Brussels.

“De voorbije jaren deden we in België baanbrekend onderzoek naar de invoed van geluid op onze smaakbeleving.
Onze experimenten toonden aan dat muziek het genieten van eten en drinken kan versterken. Dat is een belangrijk inzicht voor topchefs als Wout Bru”, 
aldus Felipe Reinoso Carvalho.  

Optimale geluidsbeleving verzekert optimale smaakbeleving
Omdat de omstandigheden waarin het experiment werd uitgevoerd bepalend waren voor het slagen ervan, koos Bang en Olufsen voor de BeoLab 90 speaker die uitgerust is met een state-of-the-art technologie waarmee randgeluiden weggewerkt worden en het geluid in zijn zuiverste vorm wordt weergegeven.

Mensen die kiezen voor Bang en Olufsen producten hebben hoge verwachtingen op gebied van geluid en design. Ze zoeken een totaalbeleving. De BeoLab 90 is een buitengewoon intelligente luidspreker die een onevenaarbare geluidskwaliteit verzekert. Daar we door dit experiment aantonen dat vooral kwalitatief hoogstaand geluid andere sensoriele ervaringen verrijkt, was net deze speaker een voor de hand liggende keuze voor het experiment”, aldus Tom Van Damme, Marketing Manager Bang & Olufsen Belux.

Ten slotte bleek ook de kwaliteit van geluid belangrijk voor onze smaakperceptie. Een gerecht geproefd met muziek op een BeoVision televisie werd minder als een totaalbeleving ervaren dan  met dezelfde muziek uit de BeoLab 90 speakers.

“Hoewel de muziek op de televisie minder ‘aanwezig’ klonk, spreken we nog steeds van een superieure geluidskwaliteit. Ook voor het ontwikkelen van onze televisietoestellen speelt geluid een belangrijke rol omdat het deel is van de totaalbeleving bij het TV-kijken”, besluit Tom Van Damme.

Over Bang en Olufsen

Bang en Olufsen werd in 1925 in het Deense Struer opgericht door Peter Bang en Svend Olufsen, twee innovatieve jonge technici met een passie voor geluidsweergave van topkwaliteit. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een icoon voor uitmuntende prestaties en design, gekenmerkt door een jarenlange ambachtstraditie en een ongeëvenaarde toewijding aan hightech onderzoek en ontwikkeling.

Bang en Olufsen, belangrijke speler op het gebied huishoudelijke technologie, heeft in de afgelopen jaren zijn uitgebreide ervaring met geïntegreerde audio- en videosystemen voor thuis uitgebreid met andere gebieden, zoals het hotelwezen en de automobielsector. Het huidige productassortiment zorgt hierdoor voor een naadloos aansluiten van de mediabeleving thuis, in de auto en op reis.

Meer Bang en Olufsen
Like & Share!