De vervuilende denimindustrie bleef tot op heden achter op het vlak van duurzaamheid, mede door de grote populariteit van jeans. Maar daar komt stilaan verandering in, onder andere met Detox Denim van het Belgische label Atelier Noterman.

De Detox Denim jeansbroeken van het label  hebben namelijk allemaal een milieuvriendelijke wassing gekregen die honderden liters water minder verbruikt dan de normale 600 liter water per broek. Normaal gezien wordt er ook permaganaat gebruikt, een erg toxische stof. Ontwerper Luc De Maeght ontwikkelde zelf een uniek ecologisch wasprocédé dat hetzelfde effect bereikt zonder toxische bleekmiddelen.

“Je valt achterover van het rekensommetje van de waterverspilling die conventionele jeansmerken teweegbrengen”

Maar Detox Denim snoeit ook in het gebruik van elektriciteit tijdens de productie en zorgt ervoor dat er stukken minder toxische stoffen terechtkomen in het ecosysteem. Dat doet het Belgische label door chitosan te gebruiken, een natuurlijke stof op basis van schaaldieren, in plaats van het typische, bijzonder giftige PVA om de jeans van hun indigokleur te voorzien.

Campagnegezicht Gert De Mangeleer, sterrenchef bij Hertog Jan, zet met plezier zijn schouders onder deze jeansrevolutie. De ecojeans van Detox Denim zijn vanaf einde deze maand te koop vanaf 160 euro, bij onder andere Princess Blue in Antwerpen, Winch Store by Tiffanys in Gent en Lutex in Hasselt.

www.ateliernoterman.com

Like & Share!