We weten het allemaal, de Belgische wegen zijn een ware hel als we het hebben over de files en verkeersinfarcten. PAL-V uit het Nederlandse Raamsdonksveer heeft de oplossing! De eerste vliegende auto.

Jawel, de eerste vliegende auto is een feit en vanaf vandaag ook werkelijk te bestellen. De auto bestaat uit drie wielen en heeft rotorbladen die ingeklapt kunnen worden. Hierdoor kan de auto ook ‘gewoon’ op de openbare weg rijden. Voor opstijgen en landen is een baan van ongeveer 200 meter lang nodig. Het prototype van de auto is al sinds 2007 in ontwikkeling en sindsdien zijn er verschillende testvluchten gehouden. De eerste leveringen worden eind 2018 verwacht.

PAL V vliegende auto

Pal-V staat voor Personal Air and Land Vehicle en wordt sinds 2007 ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf in Raamdonksveer. Begin 2012 werden de eerste testvluchten gehouden op de Nederlandse vliegbasis Gilze-Rijen. Het bedrijf wordt gefinancierd door een groep professionele en particuliere beleggers en ontving ook steun van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken.

Levering in 2018
De nieuwe eigenaren zullen nog even geduld moeten hebben voordat ze kunnen instappen. De eerste leveringen staan gepland voor eind 2018. Ze zijn dan wel voorzien van een certificering voor weg- en luchtvaart. Voor het besturen van de vliegende auto is dan ook een vliegbrevet vereist.

“Terwijl concepten van andere vliegende autofabrikanten, in veel gevallen gewijzigde regelgeving vereisen en heel vaak gebaseerd zijn op technologieën die nog niet bestaan, heeft PAL-V er bewust voor gekozen om een vliegende auto te ontwerpen en te bouwen op basis van bewezen technologieën en ook volledig binnen de bestaande regelgeving. Dit leidt tot een verwachte leverdatum die zeer dichtbij en ook realistisch is”. Aldus bestuursvoorzitter Robert Dingemanse van Pal-V, die verwacht dat de leverdatum gehaald gaat worden.

Fast & furious 
De vliegende auto van PAL-V heeft in de lucht een kruissnelheid tussen de 50 en 180 kilometer per uur. Op de weg haalt het met een motorvermogen van 100 pk zo’n 160 kilometer per uur. Het geluid is vergelijkbaar met een klein vliegtuig, veel minder dan een helikopter. Het omschakelen van auto in gyrocopter duurt tussen de 5 en 10 minuten. In geval van nood kan de vliegende auto landen op een terrein van 30 meter, vergelijkbaar met een tennisbaan. Van zodra je een vliegende auto hebt aangeschaft, begint het oefenen. Er moet namelijk wel een vliegbrevet worden behaald voor je er fast & furious in weg mag schieten.

Iets voor jou? De PAL-V gyrocopter is alvast in twee modellen verkrijgbaar; de Liberty Pioneer en de Liberty Sport. Het prijskaartje? De Liberty sport gaat voor €299.000,-. Voor een luttele €499.000,- mag je je de trotse eigenaar van de Liberty Pioneer noemen. Mocht je interesse hebben zul je toch iets langer moeten wachten want de PAL-V’s die voor 2018 gepland staan zijn al uitverkocht. Hoezo de sky is the limit?

Ontdek de vliegende auto van PAL-V

 

 

Like & Share!