Afgelopen maandag werd in New York op een veiling het hoogste bedrag óóit betaald voor een schilderij. Het gaat om het schilderij ‘Les Femmes d’Alger’ (De vrouwen van Algiers) van meesterschilder Pablo Picasso uit 1955.

Veilinghuis Christie’s dacht dat het schilderij ongeveer $140 miljoen dollar zou opleveren, uiteindelijk werd het olieschilderij geveild voor maar liefst $179 miljoen dollar (€160 miljoen euro). Een absoluut record bedrag!

In 1997 ging hetzelfde schilderij nog onder de hamer voor $32 miljoen dollar. De waardestijging zou te verklaren zijn aan de populariteit van werken van Picasso. Binnen elf en een halve minuut werd het schilderij met een openingsbod van $100 miljoen dollar verkocht. Dergelijke particuliere veilingen zoals die van maandag avond komen zelden voor. Het schilderij is onderdeel van een serie van vijftien schilderijen over de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Picasso had een fascinatie voor deze Franse schilder. Wie de koper is van de Picasso is niet bekend gemaakt.

www.christies.com

Like & Share!