Sommelier Jeffrey Snoeks serveert Adega Algueira Mencia 2014

Spanje – D.O. Ribeira Sacra (Galicia)

Ribeira Sacra is de verborgen parel van Spanje. Hier, in het diepe binnenland van Galicia (het deel van Spanje boven Portugal), stroomt de rivier de “Sil”. Deze rivier heeft met de tijd het landschap gevormd zoals het vandaag is, zeer steile hellingen in een nog bijna ongerept landschap! De hellingen waarop de wijngaarden zijn geplant, zijn soms tot 85%, dus bijna loodrecht. De wijnbouw wordt hier dan ook “heroïsch” genoemd, omdat het bijna onmogelijk is om hier machinaal te oogsten. Net zoals in de Moezel, hebben de wijnbouwers hier een soort verticale treinsporen geïnstalleerd tussen de wijngaarden, waar de bakjes met geplukte druiven op kunnen gezet worden om zo verder getransporteerd te worden.

Algueira is zowat de pionier van dit gebied. Meer dan 25 jaar zijn zij hier al aan de weg aan het timmeren. Vandaag hebben zij een 45-tal percelen, in totaal 16 ha. Ze werken vooral met de ‘Mencía’.

De vinificatie gebeurt zeer artisanaal bijna ouderwets: de druiven worden in zijn geheel in grote houten tonnen gedaan bij aankomst in de bodega. Vervolgens worden de druiven met de voeten getreden zodat er geen zware mechanische processen een invloed kunnen hebben op de smaak. Deze jonge Mencía kreeg  geen eikopvoeding omdat hij bedoeld is om dadelijk te drinken, op zijn frisheid en elegantie.

De grote inspirator van deze manier van werken is Raúl Pérez, één van Spanje’s meest bekende oenologen en intussen wereldberoemd onder wijnfreaks. Hij leerde Fernando Gonzalez, de eigenaar, het respect voor de identiteit van de regio en de terroir en vooral dat de wijn in de wijngaard gemaakt wordt, niet in de bodega met technische snufjes. Wat helaas de dag van vandaag zeer veel gebeurt.

Een manier van wijnmaken die vandaag de dag uitzonderlijk is, maar zorgt voor authentieke en zuivere wijnen met veel inhoud en karakter.

Serveer deze Mencia licht gekoeld, zo komt de elegantie meer tot zijn recht en ga je overspoelt worden door fruitgeuren! Kers, framboos en braambessen hebben de bovenhand aangevuld met lichte aardse tonen. Je zou bijna denken een mooie Bourgogne in het glas te hebben!

Deze wijn vraagt om lekker eten, serveer hem bijvoorbeeld bij een salade met verse rode biet en een zure frambozendressing of een vittelo tonato. Je kan het zelfs wagen bij een stukje vis gecombineerd met wilde paddenstoelen.

Wat mij betreft een wijn die je zowel in de zomer als in de herfst perfect kan combineren bij gerechten!

Jeffrey’s selectie Adega Algueira Mencia 2014 is verkrijgbaar bij www.labuenavida.be. Op deze link vind je nog meer informatie over het domein.

Like & Share!