Voor een donkere hemel met eindeloos veel flonkerende sterren hoef je niet naar de woestijn. De Portugese Alentejo beschikt namelijk over een van de mooiste sterrenhemelen ter wereld en ontving precies 5 jaar geleden het “Starlight Tourism Destination” label, ondersteund door UNESCO en het UNWTO. In de regio is geen sprake van lichtvervuiling waardoor de Melkweg gegarandeerd 250 nachten per jaar te zien is boven het Alqueva meer.

286 nachten per jaar
De Alentejo strekt zich uit over een gebied dat bijna net zo groot is als Nederland maar telt slechts 500.000 inwoners (6 tot 50 mensen per km2). Dat maakt de regio een geschikte bestemming om ongestoord te genieten van rust, ruimte, ongerepte natuur én van een adembenemende sterrenhemel. De mooiste, heldere nachten zijn te vinden in de gemeentes Alandroal, Reguengos, Monsaraz, Mourão, Barrancos, Portel en Moura, met het meer van Alqueva als hoogtepunt. Daar heeft de hemel de perfecte condities om gemiddeld 286 nachten per jaar de sterren en de Melkweg te bewonderen.

Alentejo - LUUX.be

Eerste Starlight Tourism Destination
Het gebied rondom en boven het Alqueva meer ‘Dark Sky Alqueva’ beslaat circa 3.000km2, is beschermd en precies 5 jaar geleden als eerste ter wereld internationaal gecertificeerd als ‘Dark Sky Reserve of Starlight Tourism Destination’. De stadsverlichting wordt in de omliggende gemeentes ‘s nachts tot een minimum beperkt zodat het natuurfenomeen het beste waargenomen kan worden, met telescoop, verrekijker, het blote oog en met of zonder de uitleg van een ervaren gids. Er zijn hotels en accommodaties die hun diner- en ontbijttijden aanpassen om zogenaamde astro-toeristen een zevende hemel-ervaring te bezorgen.

Over Alentejo

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Beja en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils.

Meer over Alentejo
Like & Share!