Vicky Geunes kookt in ’t Mas op hoog niveau

In zijn restaurant ’t Zilte in het MAS in Antwerpen, kookt Vicky Geunes letterlijk en figuurlijk op hoog niveau. Zonder koksopleiding, maar met een enorme gedreven en ijzeren discipline, wist Viki Geunes de gastronomische top te bereiken.

Viki Geunes: “Ik heb niet echt iemand die ik als mijn grote goeroe beschouw en heb ook nooit bij andere chefs gewerkt. Ik volgde geen hotelschool, wel de richting industriële wetenschappen. Toen ik het diploma op zak had, zag ik het niet zitten om in die branche aan de slag te gaan. Dus moest ik iets anders vinden. Koken en tafelen was thuis altijd heel belangrijk en ik kon er ook enorm van genieten. De interesse was er, dus besloot ik om de richting gastronomie uit te gaan. Stap voor stap is het gegroeid. Eerst in Mol, nu in Antwerpen. Onderweg heb ik veel geleerd. Ik zag bij anderen hoe het moest, hoe het kon. En ik heb ook vaak ervaren – vooral bij mezelf – hoe het niet moest. Door constant te evalueren en te blijven experimenteren, lukte het me om mijn keuken naar een steeds hoger niveau te tillen.”

“Bestaat er eigenlijk zoiets als een ‘kookstijl’? (lacht). Er zijn veel ‘tendensen’ in de gastronomie, maar na 17 jaar ben ik er achter gekomen dat het volgen van tendensen niet aan mij besteed is. Ik hoef niet zo nodig mee te gaan in de laatste trend om een goed resultaat neer te zetten. Ik doe geen moeite meer om alles wat nieuw is te volgen. Herkenbaarheid is voor mij het allerbelangrijkste. Ik streef naar een lichte, creatieve keuken waarin groenten een grote rol spelen.”

“Het belangrijkste lijkt me een goed evenwicht te vinden tussen het artistieke en het commerciële. Je kan natuurlijk zo ambachtelijk en artistiek werken als je wil, maar in deze tijd is het zeker even zo belangrijk om een goede ondernemer te zijn. Ik heb 35 mensen in dienst en ben dan ook veel meer dan een ‘chef’. Er is ook veel werk buiten de keuken. Voor mezelf probeer ik de gulden middenweg te vinden. De authenticiteit van het vak wordt in andere landen veel meer geapprecieerd. In ons land zijn chefs wel BV’s, maar is dat positief of negatief? In Frankrijk hebben de ‘MOF’s’, de ‘Meilleurs Ouvriers de France’ een eigen statuut. Ze worden gewaardeerd en gesubsidieerd, wij eerder geviseerd.”

“Als chef moet je in de eerste plaats respect hebben voor de producten. Te vaak is in de voorbije jaren de herkenbaarheid ervan over het hoofd gezien. Wat groenten en kruiden betreft, probeer ik wel lokaal aan te kopen maar dat lukt slechts in beperkte mate. Antwerpen is een wereldhaven, het MAS een gebouw dat stilaan wereldfaam krijgt. Wij krijgen in ’t Zilte mensen van overal over de vloer en het zou nogal bekrompen zijn om alleen te werken met lokale producten. Bovendien hou ik enorm van de wereldsmaken en -producten van nu, zoals bamboe, cashnewnoten, Indische pasta… Ik werk er graag mee en we kunnen er ons door onderscheiden.”

“Er is een terugkeer naar de klassieke technieken. Wij garen steeds minder op lage temperatuur, maar bakken opnieuw het vlees zoals vroeger. De laatste jaren zijn er een groot aantal nieuwe trends ontstaan, zeker als je het vergelijkt met vroeger. Met alle respect voor de grote huizen van vroeger, maar die zijn een beetje blijven steken in de tijd. Als chef moet je niet zo nodig vooruitstrevend zijn, maar je moet wel met de tijdsgeest mee.”

Like & Share!